Apa Itu Emas? #

Sifat Emas

Emas merupakan logam berwarna kuning berkilauan yang perlu dilombong kerana ia tidak boleh dicipta. Namun begitu, emas juga boleh berwarna seperti delima atau hitam apabila dibahagi dengan halus. Warna emas adalah disebabkan oleh frekuensi plasmon emas yang terletak pada julat penglihatan, mengakibatkan warna merah dan kuning dipantulkan sementara warna biru diserap.

ACCESSORIES EMAS 916 UNTUK SAMBUNG BARANG KEMAS PUTUS ROSAK DIY
View Catalog

Emas juga mudah ditempa dan dimulurkan sehingga apabila 1 gram emas yang ditempa boleh menjadi satu kerajang bersaiz satu meter panjang dan satu meter lebar atau 1 auns kepada 300 kaki2. Oleh sebab itu, emas biasanya dipadukan atau dialoikan dengan logam lain seperti perak (argentum) dan tembaga (kuprum) untuk menjadikan lebih keras. Emas yang dialoikan ini biasanya dibentuk untuk dijadikan emas hiasan (barangan kemas) atau duit syiling kerana sifatnya akan menjadi lebih keras dan membolehkan emas ini dibawa dan dipegang tanpa risau ia akan bengkok atau terhakis.

Tambahan lagi, emas juga merupakan pengalir elektrik yang baik. Sifat ini menjadikan emas muncul sebagai logam industri penting pada akhir abad ke 20. Emas digunakan dalam pembuatan lapisan nipis elektroplat pada permukaan penyambung elektrik yang biasanya didapati dalam litar barang-barang elektronik seperti komputer dan alat telekomunikasi. Oleh sebab itu, terdapat segelintir daripada kita yang giat mengumpul emas yang terdapat pada perkakasan elektronik lama dan rosak.

SIMPLE GOLD TESTING KIT USING ACID TEST TO CHECK GOLD PURITY
Learn More

Ketulenan Emas

Karat adalah ukuran ketulenan emas dalam aloi. Setiap karat mewakili nisbah ketulenan 1 / 24, yang menunjukkan berapa banyak bahagian-bahagian daripada 24 adalah tulen. Oleh itu, 24 karat emas adalah tulen, manakala 18 karat emas ¾ emas dan ¼ aloi (Dictionary of international trade: handbook of the global trade community by Edward G. Hinkelman).

Berikut adalah beberapa contoh yang biasa digunakan:

24-karat = 0,995-0,000 tulen emas

22-karat =0,916 tulen emas

18-karat = 0,750 tulen emas

14-karat = 0,583 tulen emas

10-karat = 0,4167 tulen emas

Ukuran Berat Emas

Secara amnya, emas diperdagangkan dengan menggunakan unit ukuran ‘Troy Ounce’ yang telah diterima pakai oleh Mint AS untuk mengawal selia sistem mata wang pada tahun 1828. Berikut memberikan penukaran anggaran antara berat tradisional dan metrik.

Sejarah Emas

Emas telah digunakan sejak daripada zaman dahulu, seawal zaman pra-sejarah lagi. Emas juga telah dilaporkan dalam beberapa dokumen-dokumen lama yang menyatakan emas digunakan sebagai barang hiasan.

Selain digunakan sebagai hiasan, emas telah lama dianggap sebagai logam yang paling berharga, dan nilainya telah digunakan sebagai piawai untuk banyak matawang dalam sejarah. Emas telah digunakan sebagai simbol ketulenan, nilai tinggi, kedaulatan, dan lebih-lebih lagi peranan yang mengaitkan sifat-sifat tersebut.

Nilai Emas

Seperti logam-logam bernilai yang lain, emas dinilai dengan berat troy dan apabila ia dialoi dengan logam yang lain perkataan karat digunakan untuk menunjukkan kuantiti emas yang hadir, 24 karat adalah emas tulen. Sejarah menunjukkan bahawa emas pernah digunakan untuk menyokong matawang dalam sistem yang digelar piawaian emas di mana satu unit matawang adalah bersamaan dengan beberapa jumlah berat emas. Dalam sistem ini, kerajaan dan bank pusat cuba untuk mengawal harga emas dengan meletakkan nilai yang mereka ingin tukarkan dengan matawang.

Untuk sekian lamanya nilai emas diletakkan oleh kerajaan Amerika Syarikat pada harga $20.67 per troy auns, namun pada tahun 1934 nilai ini ditetapkan pada harga $35.00 per troy auns. Disebabkan krisis emas pada Mac 17 1968, satu skim peletakan harga dua peringkat diperkenalkan di mana emas masih lagi digunakan untuk menguruskan akaun antarabangsa pada nilai lama iaitu $35.00 per troy auns ($1.13/g) tetapi harga emas dalam pasaran persendirian dibenarkan untuk turun-naik. Pada 1975 sistem dua peringkat ini diabaikan apabila harga emas dibenarkan untuk turun-naik. Semenjak 1968 harga emas pada pasaran terbuka telah turun-naik dengan luasnya, dengan rekod tertinggi $850/oz ($27,300/kg) pada 21 Januari 1980, sehinggalah ke rekod terendah $252.90/oz ($8,131/kg) pada 21 Jun 1999 (Tetapan London). Harga emas telah meningkat ke $500/oz pada penghujung 2005, oleh sebab susut nilai dolar Amerika dan inflasi akibat kenaikan kos tenaga.

Oleh kerana kegunaannya sebagai stor simpanan nilai, pemilikan emas persendirian kadang kala dihadkan atau diharamkan. Di dalam Amerika Syarikat, pemilikan emas secara persendirian kecuali sebagai bahan kemas atau pengumpulan duit syiling diharamkan dari tahun 1933 ke tahun 1975.

Sebagai pelaburan ketara, emas kadang kala dipegang sebagai sebahagian daripada portfolio kerana pada jangka masa yang panjang emas telahpun memiliki sejarah yang lama dalam pengekalan nilainya. Emas menjadi semakin menarik di saat-saat keyakinan rendah dan semasa hiperinflasi kerana emas mengekalkan nilainya walaupun apabila wang hampa menjadi tidak bernilai.

BELAJAR CARA KIRA HARGA EMAS DAN ASAS NIAGA EMAS DARI KILANG
View Intro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>