Adakah Emas dan Perak Dikenakan GST?

d17eb3293800c6d9a4b629f96640ea26_XL

Goods and Services Tax (GST ) akan dilaksanakan dengan berkuat kuasa 1 April 2015. Kadar GST ditetapkan pada 6%. Bagaimana ini akan memberi kesan kepada pelaburan emas dan perak anda ?

Pertama sekali, adakah GST yang dikenakan ke atas emas dan perak? Jawapannya adalah jelas YA, tidak kira sama ada anda membeli dalam bentuk bar atau syiling.

Mr Nur Hilmy Ahmad dari Nubex Sdn Bhd (salah satu daripada pengedar emas dan perak terbesar di Malaysia) telah menulis kepada Jabatan Perlaksanaan GST dan mendapat jawapan yang jelas bahawa GST tidak akan dikecualikan daripada GST.

Silver GST

Adakah terdapat sebarang pengecualian ke atas produk dan perkhidmatan yang tidak perlu membayar GST? Ya ada …

Menurut NBC Group, GST dikenakan ke atas semua barangan dan perkhidmatan yang dikeluarkan di negara ini termasuk import. Walau bagaimanapun , makanan asas tertentu suka beras, gula, tepung, minyak masak , sayur-sayuran , ikan dan daging, telur dan perkhidmatan asas seperti kesihatan dan pendidikan swasta , pengangkutan awam, rumah kediaman dan tanah pertanian tidak tertakluk kepada GST.

GST juga tidak akan dikenakan ke atas bekalan air paip dan 200 unit pertama elektrik setiap bulan untuk pengguna domestik dan perkhidmatan pengangkutan seperti bas, kereta api , LRT , teksi , feri, bot , tol lebuh raya dan juga pendidikan dan perkhidmatan kesihatan dikecualikan daripada GST .

Walau bagaimanapun , emas dan perak TIDAK dikategorikan ke dalam mana-mana di atas.Apabila penjual mengenakan caj tambahan 6 % ke atas pembelian emas dan perak mulai 1 April 2015, caj 6% tidak akan masuk ke dalam poket mereka. Mereka hanya mengambil duit itu bagi pihak kerajaan.

Jadi, adakah anda ingin membeli emas dan perak sekarang ( tanpa GST) atau ingin menunggu GST dikenakan ke atas emas dan perak selepas 1 April 2015? Lakukan tindakan yang bijak! Belilah emas dan perak sekarang.

sumber – magoldsilver.blogspot.com

 

0 thoughts on “Adakah Emas dan Perak Dikenakan GST?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>