6 Perkara ditakuti bila beli emas

Salam semua pembaca! ktk orang semua nang best sbb sedang membaca satu-satu nya blog Pelaburan dan Simpanan Emas dalam bahasa Sarawak tok. Satu-satu nya ka? i guess

Hasil dari perkongsian Emas kmk melalui posting dan inbox di FB dan hasil perbincangan dgn kawan-kawan dalam session TT dari Kuching, Sri Aman, Sibu, Bintulu, Miri, Kuala Belait, Bandar Sri Begawan, Limbang, Lawas, Kota Kinabalu, Kuala Lumpur etc yang kmk polah selamak tok, kmk telah mengenal pasti beberapa perkara yang menyebabkan banyak orang ‘Takut nak melabur Emas’.

Koleksi Barang Kemas Terbaru Di Pasaran
Buy at Shopee

1# Takut Meli Emas sebab sik paham

Yes. tok satu perkara utama yg menyelubungi banyak orang. tok perkara biasa. bukan sbb ktk sik paham ya salah ktk. sik. tapi mmg normal bah. sapa mok ngeluar duit utk benda yg nya lom paham pa pun cerita nya nak? Walaupun camya tek, sidak tetap tauk bahawa Emas tok ada bernilai dan menguntongkan. Cuma sidak sik tauk camney cara nya?

 

Pelaburan Emas Paling Murah, Cuma RM1.00 Untuk Bermula
Buy At Hellogold

2# Takut Emas di simpan di curi atau ilang

Bila dah faham dan nampak kelebihan emas, timbul gik rasa takut mok nyimpan emas. bahaya kata nya. kenak tanyak kmk? “sbb emas ya mahal dan org mok ngambik” jawab nya tek. menati juak. hehe! Emas mun di simpan ktk geley-geley rah tempat sik selamat dan sik dijaga mmg org ngambik nya.

 

jgn madah Emas, helmet motosikal eh, cuba ktk engkah nya geley-geley rah bakol moto masa diat Sarawak main bol di stadium? ilang ndak? “ya helmet pok. helmet lain cerita. tok emas tok aih..” kata nya gik tek. hehe! so, mun sik mok hilang helmet, ktk pun yg bertanggungjawab jaga helmet ya. embak kan helmet ya masok stadium. mun sik pun, hantar kan helmet ya rah sidak nak mukak kaunter jaga helmet ya. sik helmet ya ilang nak?

camya juak mun ktk nyimpan emas. Emas ya tapok kan nya rah tempat yg selamat. jgn ktk sepasar-pasar besusir ngelaka madah aku meli emas sekilo marek eh. Mun emas ktk dah tahap banyak, boleh simpan di ‘safe deposite box’ yang sangat banyak di offer kemudahan nya oleh sidak bank :) dgn bayaran tahunan yg minimum sekitar RM160~RM300 (RM13~RM25 sebulan jak) utk safe deposite box, Emas ktk selamat di simpan dgn rapi :)

3# Takut rugi emas di beli mahal, lekak meli alu turun harga emas ya tek

yah.. dah paham emas.. dah tauk seney nak nyimpan, nektok takut gik nak meli sbb takut lekak meli esok alu turun rega emas. jangan bimbang. mun ktk takut utk sebab tok, normal lah ya. sbb kita dah terbiasa dgn jenis simpanan static yg bertambah jumlah nya hasil dari effort kita pun. dalam kes ya, hanya jumlah yg nait jak akan kita nampak. atas sebab ya juak rami org biasa sik main saham sbb nya takut lak duit nya abis rugi. (terkecuali utk risk taker dan out side box thinker. sidak tok jenis deraz. dgn ilmu dan pengalaman pernah gagal, sidak sik takut dan terus polah jak pa2 yg boleh menguntongkan even nya berisiko tinggi utk rugi. dari pemerhatian kmk, sidak tok mmg jenis taknikal dari segi kewangan/ekonomi).

sigek gik, sbb minded org kita banyak berkonsep ‘cepat kaya’ dan berjiwa MLM yg kelaka untong RM pulohan ribu sebulan dgn kereta mewah dan rumah besar sebagai ‘icon’ utama. Secara lansung, idelogy tok menyebabkan pada kita, sebarang penurunan adalah dianggap RUGI.. secara lansung juak telah menyebabkan kita lupak.. Harga emas dah nait lebih 500% semenjak 10tahun lepas. Even tho berlaku juak penurunan minor dalam tempoh tersebut, tapi  kita sekali lagik lupak, harga emas tahun tok sik pernah lebih murah dari harga tahun lepas :)

3 igek TAKUT yg kmk akan explain lepas tok biasa nya akan berlaku lepas 3igek takut di atas berjaya di atasi…

4# Takut bila masa EMERGENCY mok makey duit, Emas sikpat pakey mayar barang emergency ya tek

Emergency ya pun dah takut jak bunyi nya :) Apa jak hal Emergency dlm banyak minda org? biasa nya tok bukan membawa 100% maksud ada eksiden atau kecederaan. biasa nya, yg di maksudkan emergency di ctok boleh jadi,

  1. Tiba-tiba kereta rusak? mok bikik ka mok turun kerja makey Bas?
  2. Anak tiba-tiba mintak RM200 pakey mayar molah kerja krusus dan pegi lawatan Sambil belajar
  3. Tiba-tiba mok disuroh dak opis travel outstation seminggu di KL. mok bayar dikpun dolok, claim dudi.
  4. Terlibat ngan eksiden kereta dan kereta masok bengkel bebikik 3minggu. Extra cost utk turun kerja pa indah gik.

dan pelbagai lagi keperluan luar jangka especially yang berlaku di tengah bulan.. yalah emergency sebenar.. lepas ya last sekali bok lam otak kita mikey emergency berkaitan ngan kecederaan dan kita memerlukan kos perubatan. (yg ada apply Insurance/Takaful Peribadi akan lebih secure lam hal tok) :)

Selagi Emas ktk di simpan rah tangan dikpun, senang-senang jak boleh di jual balit :) Call kmk balit, jual harga buy back, kmk bank in to your account. (atau contact dealers PG seluruh Malaysia)  dan emas ya dikpun pun sangat berharga dan sgt mudah dicairkan. Even tanpa wujud nya PG sekalipun, Emas yg ktk simpan ya masih boleh di jual dan diterima pakai diseluroh dunia :)

5# Takut dapat emas bulak

Hasil pemerhatian kmk juak, rami org takut kenak bulak meli emas. kenak bulak dari segi apa? meli emas mayar harga 999.9 tapi dapat emas 950, 916,850 etc. Nasih kmk, cara terbaik utk memastikan ktk sik tertipu, sila beli Emas dgn certificated yg di sahkan oleh metal assayer yg bertauliah. Apa assayer? Assayer adalah.. Lepas ya, hati senang  sik duak tiga duak tiga :)

6# Takut bila emas dah untong alu kenak tolak untong pakey mayar Zakat

Alhamdulilah. toklah yang bagus. sbb org kita mmg anggap zakat ya adalah penting dan sik pernah diabaikan. Tapi takut RUGI duit abis mayar zakat emas yg satu mentality yg kita perlu buang jaoh2x. Sbb zakat ya dikpun nak kah satu ibadah? dan sigek sbb nya, masih rami org siktauk camney ngira zakat emas dan sebelum nya tauk cara ngira nya, dolok gik sidak assume zakat emas makan abis duit sidak :)

 

Cara ngira zakat Emas camtok, Emas akan di kenakan zakat bila nya cukup haul, simpanan lebih dari 85g yg tidak digunakan akan di zakatkan pada kadar 2.5% dari harga emas semasa.

Contoh: ktk simpan 100g emas setahun lam bentuk gold bar yg sik digunakan. so, 15g akan di zakat kan. 15g x 2.5% x harga emas semasa. boleh refer Baitulmal Sarawak –> http://www.tabung-baitulmal-sarawak.org.my/zakatemas.html

 

link: http://www.publicgoldsarawak.com/ver2/2012/03/14/perkara-yang-ditakut-orang-kita-bila-sebut-hal-emas/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>