3D Printing – Reka Barang Kemas 916 Dari Rumah

3D Printing adalah teknologi masa depan untuk barang kemas. Kadang-kadang mungkin anda jemu dengan design barang kemas di kedai emas.

Hampir sama saja saban tahun, tidak unik dan sama dengan jiran sebelah rumah.

Koleksi Barang Kemas Terbaru Di Pasaran
Buy at Shopee

Ada masanya anda terniat untuk reka sendiri barang kemas atau rasa nak tiru sebijik macam barang kemas JLo.

Kini teknologi 3D sudah advance, tak perlu beli printer 3D printer harga ribu riban, cukup sekadar anda tahu design apa yang nak.

Pelaburan Emas Paling Murah, Cuma RM1.00 Untuk Bermula
Buy At Hellogold

Video 3D Printing Process

3D Software Senang Guna

Samada nak guna software 3D sendiri atau minta tolong kawan buat mana2 pun boleh.

Antara software paling senang guna untuk reka model 3D adalah

1. Sketchup ( by google) paling senang macam microsoft paint.

2. Figuro – Online based 3D model creator, antara yang senang guna

3. Fusion 360 (by autodesk) software free guna untuk guru dan student (daftar sbg student ๐Ÿ™‚

4. AutoCAD (by autodesk) ini yang profesional selalu guna tidak free.

Kemudian design dengan segala penuh imaginasi anda, nak letak love boleh, nak letak payung pun boleh

( nasihat orang tua : perempuan jgn pakai design payung2 emas ni, mcm meminta minta dimadukan )

3D Printing On Demand

Kemudian selepas siap, hantar ke syarikat 3D Printer On Demand dan pilih material/bahan yang nak guna untuk print emas, silver, alloy, stainless steel etc

Antara contoh syarikat 3D Printer On Demand adalah;

1. Shapeways – hantar 3d model anda dan pilih material untuk print.

2. Sculpteo – sama seperti shapeways diatas, ada marketplace sendiri untuk jual produk anda.

3. Craftcloud -seperti namanya, adalah untuk pusat barang kemas custom dalam talian.

Kesemua printing service on demand diatas menyediakan penghantaran worldwide.

Di Malaysia mungkin ada servis ini, jika anda jumpa sila tinggalkan comment dibawah.

Jana Pendapatan Pasif

Selain untuk print untuk diri sendiri, anda juga boleh menjual design anda di marketplace barang kemas seperti Etsy, Shopee ataupun Mudah.

Mana tahu design anda boleh meletup viral, dapatlah income hanya dengan khayalan 3d sahaja. Tuan-tuan…

Success Story 3 Printing

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>