Kenapa tidak dapat menjana duit dari emas?

dapat duit beli emas

Pasaran emas kelihatan semakin berkembang diluar sana, hampir setiap hari produk baru dikeluarkan, bermacam-macam syarikat emas tumbuh dan hampir setiap jam laman web dan blog emas dibina. Ini nampak menarik, jika dulu perniagaan emas cuma melibatkan jual beli barang kemas, kini kebanyakan keyword tertumpu kepada pelaburan emas samada menggunakan ar-rahnu, cash, hibah ataupun koperasi. Pattern orang membeli emas pun ada naik turunnya, jumlah jualan biasanya lebih besar ketika harga emas dalam keadaan menaik, tetapi pada keadaan menurun seperti sekarang, jumlah jualan juga akan drop. Kebanyakannya bukan kerana pembeli hilang mood membeli, tetapi penjual sendiri seperti hopeless melihat keadaan market.

Membeli emas bagi pembeli biasa tidak semestinya bergantung kepada market, harga emas tidak lari dari circle naik dan turun, sama seperti perniagaan-perniagaan lain, orang membeli emas kebanyakannya apabila mereka mempunyai cash lebihan yang tak tahu mana nak letak.  Setiap hari mesti ada org yang dapat untung besar dalam perniaagaan  ada juga pekerja yang mendapat bonus 12 bulan, ada juga pesara yang baru menerima duit saraan KWSP, ada warga felda dapat durian runtuh 8 Mei ini…wang tunai ada dimana-mana, samada kita cepat atau tidak berjumpa mereka yang berpoket penuh ini, jika kita terlewat, mungkin aliran tunai mereka masuk ke konsultan unit amanah, atau agent hartanah lagi teruk jika mereka diapproach agent jual kereta,  membeli kereta bukannya satu pelaburan yang baik, kesian pelabur nanti.

Untuk menjual emas, rasanya tidak susah seperti menjual stok-stok saham yang berbagai jenis, emas ada satu saja, yang bezanya cop, kualiti dan berat, emas juga bukan benda baru, semua orang tahu emas, semua org yakin dengan emas, lagipun emas dengan manusia terutama pompuan macam magnet, ada daya tarik menarik antara satu sama lain. Kita tak perlu risau jika produk kita jual sejenis je,  kerana sejak gold rush 2001, baik perempuan atau lelaki tidak pandang pada design mereka beli, yang penting emas itu tulen, padu dan mudah dijual,  emas pelaburan bukan untuk dipakai, ia untuk simpan dan tunggu untuk jual dan dapat keuntungan  tinggi, lebih tinggi dari dari menyimpan di tempat biasa pun pelanggan kita akan senyum .  untuk pengetahuan, kenaikan emas mantain melebihi 30% setahun sudah masuk tempoh 11 tahun lalu, ini statistik yang sangat baik, mengalahkan pelbagai pelaburan-pelaburan konservatif yang lain. rekod ini wajib kita tunjuk supaya pelabur untung dan kita boleh senyum menjual.

Kami nak kongsi bagaimana cara terbaik untuk kita sentiasa mendapat pelanggan baru, bagaimana cara mudah untuk menjual dan cara yang senang untuk tackle “button signal” pembeli serta material/graphic untuk membantu anda, cara ini dikongsi oleh “Abg Azis” yang jual emas 1-2kg seminggu, pelanggan dia tak putus…. baca di laman agent (untuk agent sahaja) (daftar disini)

 

 

 

 

jual emas poster emas

Bagaimana membeli emas dan membuat untung?

jual emas poster emasDalam perniagaan emas, keuntungan bukan hanya pada menjual emas, malah membeli juga kita boleh membuat keuntungan,  biasanya pembeli emas yang aktif akan dapat untung banyak, yang pasif dapat sikit lah.  Semasa membeli emas, ada beberapa individu terlibat, pelanggan, pembeli dan pelebur. Biasanya cara lama untuk membuat marketing seperti menampal poster-poster emas di kawasan-kawasan strategik, atau letak pada cermin kereta, atau tabur di kawasan perumahan, mana2 yang mudah dilihat, contoh poster disebelah.  Tetapi itu cara dahulu, cara sekarang ada banyak medium seperti surat kabar, majalah, internet, facebook dan sebagainya untuk buat marketing. Sambil duduk depan komputer pun boleh marketing, customer call, jumpa di kedai makan dan beli, senang sahaja.. Apabila emas telah dibeli, lebur emas itu untuk mendapat kualiti yang lebih baik, kemudian emas itu boleh dijual pada harga yang lebih tinggi, teknik melebur emas ada kami ajar dalam entry (boleh baca disini….untuk agent sahaja) Dalam entry itu kami ada juga tunjukkan peralatan yang diperlukan, macam mana cara pengiraan, bagaimana cara menguji, anda perlu mendaftar sebagai agent untuk akses, boleh daftar disini (click here)

link entry: https://www.facebook.com/groups/hargaemas/doc/252789188150068/  (sebarang soalan boleh terus tanya disana)

2011 : Perubahan baru Portal Harga Emas

Jika ini bukan kali pertama anda mengunjungi Portal harga emas ini, anda mesti perasan dengan wajah baru laman harga emas, kami mengubahnya sedikit untuk membantu seo website dan pada masa yang sama menambahbaikkan beberapa laman sosial utama. Bagaimanapun maklumat dan infomasi di laman ini tidaklah begitu banyak seperti di laman-laman pelaburan emas yang lain, kerana jobscope kami sebelum ini hanyalah sekitar kepada urusniaga emas fizikal samada lebur, bakar dan jual beli emas di Kuala Lumpur, Selangor dan Kajang terutamanya.

Bermula Januari 2011 ini, laman harga emas akan mula fokus kepada pelaburan emas dan kami akan cuba mendapatkan maklumat, peluang pelaburan dan jangkaan pulangan untuk semua pelaburan yang berkaitan dengan emas di Malaysia. Ketika artikel ini ditulis, harga emas di pasaran semasa samada global or local, semuanya sedang mengalami “correction” , mean, harga emas jatuh sila rujuk graf diatas

Dari August 2010 sehingga awal Januari 2011, harga emas naik agak tinggi, selepas January 2011, harga mula merosot turun, pelaburan saya susut rm7/gram, jumlah agak besar juga. jika saya ada 100g, saya dah lost RM700.00 bayangkan jika saya ada lebih banyak gram? (bayangan sahaja), buat masa ini memang saya sedang rugi dan tidak dapat cover kos jika lebur. Maka saya ambil keputusan untuk tunggu dan lihat, walaupun modal perniagaan agak terlekat sedikit disini.

Bos saya jangkakan harga akan terus susut, 3-4 bulan akan datang, bermakna saya akan lost lagi… tapi itu hanya jangkaan, tidak semestinya tepat, firasat saya akan naik, mungkin jatuh sekejap sahaja ketika raya cina dan boom akan naik tinggi selepas raya cina. perhaps!..

Ada yang berkira-kira untuk mula membeli emas ketika harga sedang susut ini, secara teori pelaburan mudah,  “beli ketika rendah dan jual ketika mahal”, tak perlulah refer kepada Warren Buffet or sesiapa sahaja kerana teori ini budak sekolah pun tahu, tapi persoalannya serendah mana harga emas akan jatuh?.

Jika rujuk kepada harga trading pelabur di US, harga emas yang paling tinggi mencecah (1 Jan 2011) USD1421.10/onz (1Onz = 28.35gram, 1USD = RM3.06), dan hari ini harga emas jatuh pada harga USD1360.40/onz) bezanya sebanyak   USD61/onz  iaitu bersamaan RM6.58/g dalam tempoh masa 2 minggu sahaja. (masih didalam range spread harga biasa  didalam pelaburan emas), means? nothing…..!!.teruskan membeli sekarang, kerana mungkin harga akan mula naik (ketika saya menulis ini, harga emas naik sedikit :)

Keadaan pelaburan emas sekarang masih berada di keadaan “Bull Market” ia dijangkan akan terus naik tinggi untuk tempoh beberapa tahun lagi, cuma wujudnya kemungkinan harga mungkin akan jatuh dibawah USD1300/onz akhir bulan ini (mengikut jangkaan beberapa broker disana). Apapun emas adalah pelaburan selamat, selagi anda berhati-hati dan jangan membeli emas palsu, dan jangan membeli dengan harga yang tinggi. (spt di kedai2 femessssss – 999 only have 1 quality, doesnt matter u buy di exclusive villa  ke, di warung mamak, at the end u akan jual kepada pembeli emas juga kan.. that exclusive kedai pun cuma jual, wont buy anyway..) kecuali certain emas fizikal spt publicgold. ok itu sahaja..

Sebelum itu, sedikit pesanan dari Menteri Malaysia berkenaan pelaburan emas.

“Selain mudah ditipu dengan dinar emas palsu bahan logam itu juga nilai harganya turun naik setiap saat di peringkat antarabangsa,” katanya kepada pemberita selepas menyampaikan bantuan wang zakat kepada
fakir miskin di Dewan Haji Hussin, Perupuk di sini, hari ini. –awang adek ???

Beliau sebaliknya menasihatkan rakyat Kelantan yang mempunyai lebihan wang menyimpannya di bank-bank yang nilainya lebih terjamin dan tidak pernah diturunkan malah akan mendapat banyak faedah??

Orang yang sama menyarankan beli emas perhiasan lagi menguntungkan dari membeli emas 999 ??? ermm..

Perubahan di Harga Emas Malaysia