50+ Gambar Emas Datin Seri Rosmah Mansor

Sempena Perhimpunan Agung UMNO 2011 di Pusat Dagangan Dunia Putra, kami ingin berkongsi dengan pembaca, koleksi-koleksi barangan kemas isteri Presiden UMNO Malaysia, Datin Seri Rosmah Mansor. Koleksi ini dikumpul dari gambar-gambar di internet, sejak sekian lama, cuma kami tidak sempat publish beberapa bulan yang lalu. Tidak susah sebenarnya untuk mencari koleksi barangan kemas Datin Rosmah, kerana hampir semua gambarnya, tidak ada satu pun tak lengkap tanpa emas. Jika anda ada gambar yang lain, jangan lupa share disini. Tiada unsur politik, cuma untuk melihat koleksi emas Datin Rosmah Mansor sahaja.

keju dari emas

Keju Diperbuat Dari Emas

keju dari emas

Menjelang perayaan krismas pada akhir bulan ini, pengusaha-pengusaha kedai makan di Britain berlumba-lumba untuk mencipta menu baru yang unik dan enak untuk disajikan kepada orang ramai. Keju emas yang mengandungi daun emas dan bahan minuman keras juga dari emas bakal menjadi salah satu hidangan yang mampu menarik perhatian istimewa peminat makanan eksklusif dan mewah.  Keju yang dijual pada harga £608 per kg (sama denga RM3000/kg) telah mendapat banyak tempahan dari selebriti terkenal yang dirahsiakan nama mereka.

Jurucakap syarikat Clawson Dairy dari Leicestershire, Janice Breedon, menunjukkan sepotong keju emas ini berkata “anda dapat melihat hirisan-hirisan emas dalam setiap potongan keju dengan jelas, kami meletakkan jumlah emas yang cukup besar dalam setiap hidangan yang dihasilkan dan terbukti ini adalah hidangan paling “bersinar-sinar” dalam krismas akan datang”. “kami terkejut dengan respon yang diterima apabila produk ini tersebar di pelbagai blog, banyak pihak ternama telah menghubungi kami untuk membuat tempahan dan identiti mereka terpaksa kami rahsiakan, percayalah mereka adalah orang yang cukup terkenal”, akhiri beliau.

Didakwa tempahan itu dibuat oleh bintang pop UK dan beberapa “Sheikh-sheikh kaya dari tanah arab?????” -salah raya barangkali

potongan keju emas
Lapisan dalam keju emas yang dipotong


Bikini Termahal Di Dunia

Terfikirkah akak-akak, makcik-makcik, isteri-isteri diluar sana untuk bergaya lebih menarik didepan mata suami? atau mungkin untuk naik satu level lebih tinggi dari mami jarum. Nah, Inilah dia bikini dari emas yang diperbuat dari 950gram emas dan dihasilkan oleh 4 seniman china dalam tempoh masa 1 bulan. Bikini ini diperagakan baru-baru ini dalam satu majlis peragaan oleh model dari Shenyang, China.  (Demi menjaga sensiviti masyarakat Malaysia, kami gelapkan gambar model tersebut.

Hanya komputer berkuasa tinggi mampu melihat disebalik background hitam diatas

 

Emas Di Timbunan Sampah

Bau busuk, bahaya timbunan sampah runtuh dan hujan lebat yang boleh menaikkan paras air tanpa disedari, bukanlah halangan kepada berdozen-dozen pemungut  barangan logam terpakai untuk “melombong” di kawasan timbunan sampah berketinggian hampir 300m di utara Guatemala.

Setiap hari, kira-kira 300 orang yang menggelar diri mereka “pelombong” turun ke bawah jurang dan mengharungi air sampah yang busuk semata-mata untuk mencari cincin dan gelang perak atau emas yang mungkin terdampar di situ.

“Saya mendapat lebih banyak wang datang ke sini daripada pergi ke syarikat, di pejabat kami selalu ditengking dimarah, tapi disini kami bebas,” kata Eddie Miranda, 41 tahun.

Eddie bernasib baik baru-baru ini apabila menemui  gelang emas seberat 9 gram, emas tersebut dijual dengan harga 2000 quetzals ($ 256). Jika dikira dalam ringgit, 9gram emas buruk bernilai hampir RM1170. Ia mungkin tidak kelihatan seperti banyak, tetapi jika dibandingkan dengan gaji purata penduduk Amerika Tengah, jumlah tersebut hampir sama dengan $ 270 (RM860) gaji minimum di negara Amerika Tengah.

Walaupun nyawa jadi taruhan akibat air sampah yang berasid, ramai pekerja dan penganggur memilih cara hidup seperti ini apabila mereka mampu mendapat $20 dollar sehari, dua kali ganda gaji sehari jika bekerja biasa.

Berapa dinar barang moden sekarang?

Apa yang kami perasan di mana-mana blog berkenaan emas, mesti ada ayat “harga seekor kambing sama seperti harga satu dinar”, asyik-asyik kambing je kan,jadi macam mana dengan barang-barang lain? jika kita semua boleh beli barang dengan menggunakan dinar emas, berapa dinar perlu dibayar untuk item-item hot terkini Malaysia 2011, kami listkan seperti berikut nilai yang perlu kita bayar untuk membeli item-item moden dan terkini.

Iphone 4 ( 2 1/2 Dinar)iphone-4-23yt-460 Samsung Galaxy Tab 10.1 (2 1/2 Dinargalaxy-tab) Tutti Frutti 1 Cup (1/50 Dinar)
tutti
Romp Cardigan (1/5 dinar)Cardigan
Myvi Extreme (100 Dinar)
myvi
Samsung LED TV 50” (10 Dinar)
samsung led
Playstation 3 (1 1/2 Dinar)ps3 Airasia to Sabah (2/5 Dinar)airasia
Macbook Air (5 1/2 Dinar)macbook Canon DSLR 550D (3 1/4 Dinar) canon McChicken Set (1/35 Dinar) mcdonald Tudung Yuna (1/20 Dinar) yuna2
Tiket Bola FAM (1/14 Dinar)
fam
Set DVD Korea (1/14 Dinar)
korea
Basikal Fixie (1/2 Dinar)
fixie
Birkin’s Handbag (40 Dinar) birkins

Yang paling last adalah antara beg tangan paling mahal didunia agaknya, milik siapa lagi kalau bukan ehem-ehem.

Barang kemas Istana Melayu I

Hargaemas meminta pembaca untuk lupakan sekejap berkenaan harga emas yang tidak menentu ketika ini, (cuma naik turun yang static dalam tempoh 2-3 hari) jadi untuk luangkan masa, mari kita silau2 disebalik tembok besar istana, limpahan barang kemas yang dimiliki kerabat2 yang paling berkuasa di nusantara.

1.DYMM Tuanku Nur Zahirah (Permaisuri Agung, Permaisuri Negeri Terengganu) (Rozita binti Adil Bakeri). Anak kelahiran kedah ini mengahwini Tengku Mizan Zainal Abidin (Agung), pada 1996 di Istana Negeri Terengganu yang memberi gelaran kepada baginda, Cik Puan Sri Rozita Adil Bakeri dan kemudiannya Permaisuri Tuanku Nur Zahirah setelah Tengku Mizan dimasyurkan sebagai Sultan Terengganu pada tahun 2006.

2. HRH Raja Zarith Sofia (Permaisuri Johor) adalah anak bongsu kepada Almarhum Raja Perak (Sultan Idris Shah II), Beliau mengahwini TMJ Johor ketika itu pada tahun 1982, Lepasan Sarjana dari Oxford Universiti ini kini aktif didalam bidang akademik dan dilantik sebagai Pro Chancelor UTM pada tahun 2003. Baginda seorang yang banyak menulis rencana, buku, artikel dan membincangkan tentang sains masyarakat.

3. HRH Sultanah Pahang Hajjah Kalsom Abdullah(Permaisuri Pahang), baginda adalah isteri kedua Sultan Ahmad Shah (1991), Nama sebenar baginda “née Anita”, merupakan penaung kelab Kiwanis Malaysia.

4. Tuanku Zara Salim (Raja Puan Besar, Perak), merupakan cicit kepada Almarhum Sultan Kedah dan Pemegang Ijazah Kelas Pertama Nottingham University didalam bidang Kejuruteraan Kimia. Baginda juga pernah menjawat jawatan Pengurus di Anak Syarikat Petronas di Kerteh, Trg.

5. Tuanku Hajah Lailatul Shahreen Akashah (Raja Puan Muda Perlis), Pengerusi Alumni La Trobe University, dan aktif dalam bidang kebudayaan dan perlancongan di Malaysia.

6. Tengku Zubaidah Tengku Norudin (Bakal Permaisuri Kelantan), (Kangsadal Pipitpakdee) sepupu kepada Raja Perempuan Kelantan sebelum ini, merupakan keturunan Raja Patani di sebelah Siam, Lulusan Mahidol Universiti, Bangkok, baginda mengahwini Tengku Faris Petra pada Nov 2004.

7. Tunku Hajah Azizah Aminah (Tengku Puan Pahang), isteri kepada Tengku Mahkota Pahang.

Snippet: Pewaris Kedah (masih belum jelas), Selangor (tiada permaisuri) Raja Muda Masih Kecil, Negeri Sembilan tiada gmbr yg jelas.

Poll undian, sila tick jawapan anda dan klik vote..

[poll id=”2″]

(khas) Raja Isteri Pengiran Anak Saleha (Permaisuri Brunei). Pengiran Saleha pada awalnya adalah sepupu kepada Sultan Brunei, Baginda dikatakan antara pelopor yang memulakan budaya memakai tudung yang menjadi ikutan wanita melayu ketika era tahun 70-80-an, sewaktu masa dahulu, memakai tudung adalah sangat janggal dalam budaya melayu seperti dapat dilihat didalam cerita-cerita P.Ramlee.


-tamat dan akan bersambung bahagian kedua, berkenaan barang kemas lama di istana.

Emas termahal didunia ada di Malaysia

Selamat Hari Thaipusam kepada semua pelawat hargaemas yang berketurunan India, dan selamat bercuti kepada mereka yang lain, seperti tajuk diatas, memang benar, Malaysia mempunyai emas paling besar didunia, tak percaya? nah tengok

Patung Dewa Murugan yang berada di kaki bukit Batu Caves, selangor merupakan yang tertinggi didunia, dihasilkan dari 1,550 meter cubic konkrit, 250 tan batang besi dan 300 liter cat berwarna keemasan yang dibeli dari Thailand.

Ia diukir oleh 15 pengukir India yang mengambil masa lebih tiga tahun untuk menyiapkan projek itu. Patung bernilai RM2.5 juta itu dicatatkan dalam Malaysian Book of Records sebagai patung tertinggi dewa Hindu dalam negara. Ketinggiannya mencapai 42.7 atau 140 kaki.

Tetapi bagaimanapun ia hanya menggunakan cat emas sahaja :), ketulan emas termahal didunia sebenarnya berada di Taiwan.

Jongkong emas yang diberi nama “Taiwangoldbrick” ini adalah seberat 220kg dimiliki oleh Kementerian Kewangan Republik of China dan dipinjamkan kepada muzium emas di Taiwan untuk sementara. Harga semasa jongkong emas ini adalah RM29.3 juta.