Harga emas naik mencecah 5225/tael pertama kali bulan Julai

Harga emas pertama kali naik melebihi 5225/tael pada bulan Julai jam 2 pg tadi apabila pasaran saham New York mula diniagakan. Pada petang semalam, harga emas ditutup pada 5190/tael melegakan pelabur dan peniaga emas selepas beberapa bulan diuji dengan penurunan komoditi emas paling teruk mencecah 4700/tael jauh lebih rendah dari harga emas pada tahun 2010 (4680/tael 28-6-2013)

Harga emas tertinggi tahun ini dicapai pada 7 feb 2013 (6350/tael). Menunjukkan sepanjang tahun 2013, harga emas telah susut sebanyak RM17.72/gram atau RM630/tael. Bermaksud jika pekedai emas menyimpan emas 1kg tahun ini tanpa diniagakan, pekedai telah kerugian lebih RM170,000.00.

(snippet: Harga emas di pasaran skrg lebih murah dr kos melombong emas sendiri http://bit.ly/1c0rb3G)

Kos pengeluaran emas di lombong dianggarkan sekitar $1780/onz, manakala harga emas yang dijual di pasaran sekarang $1280/onz, kira-kira 25% lebih rendah dari kos pengeluaran sendiri.

Jika harga sekarang kekal, syarikat2 perlombongan emas terpaksa menghentikan pengeluaran emas dan membiarkan harga emas melompat naik kembali seperti apa yang berlaku pada tahun 2011.

Kerugian pelaburan emas sepanjang 2012

 

2012 ini adalah tahun yang cukup suram untuk pelaburan dan perniagaan emas, bukan sahaja kerana kejatuhan pasaran emas tetapi juga krisis-krisis skim pelaburan yang merugikan ramai pihak dan  syarikat emas sendiri. Laporan akhbar menyiarkan lebih dari 20 syarikat emas diserbu pihak berkuasa dan beratus lagi disenarai hitam Security Commision (SC), anggaran kasar kerugian yang dialami  warga Malaysia berkemungkinan melebihi RM15 bilion sepanjang tahun ini.

 

Genneva-Gold-Investors-Scammed

 

Antara kerugian-kerugian terbesar dicatatkan didalam dunia pelaburan emas sepanjang tahun 2012.

1. Krisis Bestino Golden House (Kerugian dianggarkan RM411 Juta, 7000 Individu terlibat)

Syarikat pelaburan emas Bestino mula beroperasi sekitar tahun 2008 dengan skim pembelian jongkong emas bernilai RM10,000 – RM50,000 dan juga terbitan 400 juta saham tanpa kelulusan SC.  Skim pelaburan Bestino ini menjanjikan pulangan dividen sebanyak 36% setahun menarik minat 6740 orang ramai untuk melabur,

Operasi pelaburan Bestino mula mengalami masalah apabila disiasat Security Commision pada awal tahun 2011 apabila Empat pengarah syarikat Bestino didakwa di Mahkamah Ipoh atas kesalahan pengubahanan wang haram dan menyebabkan aset mereka dibekukan. Pada awal tahun 2012, syarikat tidak dapat membayar dividen 3% bulanan kepada pelabur menyebabkan pelabur memberi tekanan untuk memulangkan kembali capital mereka. Pada pertengahan 2012, pengarah syarikat berjanji untuk mencairkan ‘aset’ mereka di luar negara yang bernilai hampir ‘400 juta’ untuk tujuan membayar balik modal pelabur tetapi membatalkan kembali kerana bimbang  wang yang dibawa masuk akan dibekukan semula Bank Negara. Krisis antara syarikat dan pelabur masih berlanjutan dan belum dapat diselesaikan sehingga ke hari ini.

 

2. Penipuan emas (tungsten) di dalam Ar-Rahnu. (Kerugian RM80 juta, ratusan terlibat)

Pada April 2012, seorang pemilik kedai emas membuat laporan polis mendakwa diperdayakan pihak Pajak Gadai Ar-Rahnu di sebuah bank di Bandar Ipoh, mangsa yang membeli kira-kira 2kilogram emas dari pelanggan mendakwa emas yang dibeli sebenarnya campuran tungsten-emas dan disahkan pusat peleburan emas. Ekoran laporan yang dibuat, pihak bank terbabit memeriksa seluruh cawangannya di Malaysia dan menemui kira-kira ratusan emas palsu yang bernilai hampir RM80 juta didalam akaun emas Ar-Rahnu. Sindiket yang melakukan penipuan ini masih dibawah siasaran serta turut melibatkan pihak dalaman bank itu sendiri.

 

3. Pelaburan emas 999 padu dan Jongkong Emas 999.9 (Kerugian lebih RM2billion, >20,000 terlibat)

Pelaburan emas 999  melibatkan lebih ramai pelabur berbangsa melayu bermula sekitar awal 2010 menggunakan Jongkong Emas Pamp Suisse 999.9 dan juga emas padu 999, skim pelaburan ini tidak diuruskan mana-mana syarikat dan lebih berbentuk perniagaan jual beli emas, Pada tahun 2011 harga emas naik ke kemuncaknya pada bulan September, kenaikan harga emas yang tinggi ini menarik minat beribu pelabur baru untuk membeli emas. Dari spekulasi Bank-bank utama di Malaysia berkenaan kenaikan harga hingga mencecah RM400/gram dalam tempoh masa singkat, mendorong ramai pelabur menukar portfolio mereka kepada emas.

Tetapi  sayangnya, walaupun spekulasi berterusan dari broker dan penganalisis pasaran, harga emas hanya mampu bertahan beberapa bulan sebelum jatuh teruk pada awal 2012 ekoran kejatuhan ekonomi eropah, ramai pelabur yang membeli ketika harga puncak tersebut terpaksa menanggung kos simpan emas atau menerima risiko emas mereka akan dilelong apabila tamat tempoh waktu simpanan.  Akhirnya pelabur terpaksa mengeluarkan emas dan menyimpannya sendiri dan ramai juga yang terpaksa menjual emas mereka untuk mengelak terus membayar upah simpan.

 

4. Pelaburan Emas Genneva (Kerugian lebih RM10bilion, >50,000 terlibat)

Pelaburan emas ini diuruskan oleh Genneva Malaysia Sdn Bhd , sebuah syarikat  berpangkalan di Jalan Kuchai Lama, Kuala Lumpur  melibatkan ramai pelabur VVIP dan pelabur berbangsa cina.  Didalam bentuk pelaburan  ini , Genneva menjanjikan pelabur pulangan dividen (2%) setiap bulan dalam bentuk hibah selagi emas disimpan pelanggan dalam tempoh 6 bulan, selepas tamat  6 bulan pelabur boleh menjual emas semula kepada Genneva dengan harga belian dahulu, ataupun membeli semula dan  terus menikmati pulangan hibah 2% setiap bulan.

Pada bulan Oktober 2012, pihak berkuasa Malaysia dan Singapura menyerbu pusat operasi Geneva Malaysia Sdn Bhd dan Geneva Pte Ltd dan merampas kira-kira 200kg emas dan wang tunai yang belum diserahkan kepada pelabur.

Oleh kerana pelaburan emas Genneva melibatkan amaun yang besar, kes emas Genneva beberapa kali kedengaran di sidang parlimen dan tekanan berterusan kepada Kementerian Kewangan serta Bank Negara Malaysia yang terlibat dalam operasi keatas syarikat.. Kes emas Genneva masih didalam siasatan dan kerugian yang dicatatkan merupakan terbesar dalam pelaburan emas Malaysia tahun ini.

 

Rujukan dari Malaysiainsider, utusan,hmetro, NST

Tukar Gold Bar Kepada Barang Kemas

Harga emas turut menyediakan servis untuk menukar emas gold bar kepada barang kemas yang boleh dipajak. Untuk menukar item tuan/puan sila isikan maklumat dibawah dan kami akan hubungi tuan/puan secara email, sms atau panggilan telefon dengan segera.

Kelebihan menukar emas gold bar kepada barang kemas adalah;

  1. Barang kemas boleh dipajak di Ar-Rahnu manakala kebanyakan gold bar tidak lagi dibenarkan.
  2. Barang kemas lebih mudah disimpan berbanding menyimpan gold bar
  3. Mengurangkan zakat emas (Emas perhiasan hanya dikenakan zakat jika melebihi 800gram, manakala emas simpanan dikenakan zakat jika melebihi 85gram), rujuk kaedah pengiraan zakat negeri Selangor
  4. Mendapatkan tunai segera tanpa perlu menjual emas, hanya pajak di Ar-Rahnu
  5. Boleh dipakai sehingga calar, rosak, putus tetap tidak mengurangkan harga berbanding gold bar yang koyak plastik pun harga jatuh. sighssss
  6. Lebih kepuasan menyimpan barang kemas berbanding menyimpan gold bar yang tidak ada sentimental value dan tidak boleh dipakai
  7. Promosi Terkini: menukar gold bar anda dengan 100gram emas 999, automatic menjadi Dealer Hargaemas.
Sila isikan maklumat tuan/puan dibawah untuk menukar gold bar kepada barang kemas
[gravityform id=”7″ name=”Borang Tukaran Gold Bar – Barang Kemas” description=”false”]

10 Cara Menggandakan Keuntungan Pelaburan Emas 2012

Banyak terpapar diblog, akhbar membicarakan berganda-ganda keuntungan dengan melabur atau membeli emas, adakah benar emas menguntungkan? Bagi saya YES, emas memang menguntungkan, pengalaman saya menjalankan urusan jual beli emas dan pada masa yang sama, emas yang saya beli saya anggap sebagai pelaburan agak menguntungkan,

Bagaimanapun kadang-kadang emas yang dibeli terpaksa dijual pada harga rendah kerana indeks emas jatuh, kadang-kadang pula saya mendapat keuntungan dengan menjual emas yang dibeli ketika indeks rendah pada harga yang tinggi. Begitulah sebenarnya permainan emas.

Ada juga visitor yang bertanya bagaimana boleh mereka menjana pendapatan bulanan daripada pelaburan emas, saya sebenarnya tidak pasti anda bagaimana anda boleh menjana pendapatan dengan hanya membeli dan berharap harga emas naik setiap bulan untuk overlap, mungkin ada caranya tetapi fokus saya tidak disitu, tidak kepada pelaburan.

Dengan mengharapkan kepada pelaburan sahaja, saya rasa sukar untuk menjana pendapatan setiap bulan kerana harga emas ada pasang surutnya, contohnya awal tahun 2011, harga emas dari Januari hingga Mac dalam posisi menurun, bagaimana boleh menjana pendapatan? tetapi dari segi jualan, saya rasa bulan Januari hingga Mac 2011 adalah rekod terbaik saya menjual emas hampir 1kg setiap hari kerana banyak permintaan lebih-lebih lagi di kawasan desa.

Saya menulis artikel ini untuk berkongsi sedikit cara kepada pelabur emas sebelum anda meneruskan pembelian emas dan cara-cara ini mungkin dapat membantu menggandakan keuntungan anda.

1. Harga/Masa : faktor ini mungkin faktor utama dalam jual beli emas, memilih masa yang sesuai untuk membeli emas pada harga yang rendah contohnya ketika indeks emas jatuh mendadak adalah cara terbaik, tetapi sebagai pelabur yang menganggap masa itu sendiri emas, setiap jam setiap minit, peniagaan mesti mendapat keuntungan, menunggu harga emas jatuh kadang-kadang seperti menunggu kucing bertanduk, apabila sekadar menunggu, masa sendiri terbuang dan duit mungkin dibelanjakan.. Jujurnya, tiada siapa pun yang tahu bila harga emas naik atau turun, tiada siapa yang dapat mengawal harga emas walau Amerika sekalipun.

2. Jenis emas (barang kemas/ gold bar) , pendapat saya, pelabur harus mengikut trend emas semasa, contohnya pada 2010 ramai pelabur membeli emas jongkong seperti pamp suisse, lady fortuna, dinar kelantan didalam portfolio pelaburan mereka, kerana nilainya ketika itu tinggi, dan sangat mudah untuk dijual, manakala pada 2011 pula, trend emas pergi kearah gelang tangan padu samada pasir atau gajah, mengikut trend semasa lebih penting dari anda memandai membeli produk dari kedai yang tidak mudah untuk dijual seperti bunga raya, kijang, atau etc. Kualiti emas mungkin sama tetapi jika permintaan untuk suatu item yang menjadi trend pembelian, ramai pembeli atau pelabur boleh membeli pada harga lebih tinggi dari harga jualan.

3. Meningkatkan modal pelaburan: keuntungan emas semestinya berdasarkan berapa gram emas ditangan pelabur, bukan disebabkan design cantik, ataupun nilai sentimental emas kepada anda. Jika saya mempunyai kemampuan dan kelayakan untuk membuat pinjaman modal dari mana-mana institusi seperti Agrobank, Bank Rakyat, Felda dengan interest yang rendah dibawah 4% setahun, saya pasti akan membuat pinjaman. Ini kerana kenaikan harga emas sejak bertahun-tahun lalu hampir 30-40% jauh lebih tinggi dari interest pinjaman.

4. Mengurangkan pinjaman ar-rahnu: Bagi mereka yang menggunakan platform Ar-Rahnu untuk pelaburan, cuba membayar sedikit demi sedikit ansuran kepada Bank setiap bulan untuk merendahkan caj bulanan dari 0.75% sehingga 0.50% sahaja, pelabur juga boleh mengurangkan pinjaman mereka beransur-ansur dari 70% kepada 50%, 40% mengikut kemampuan. Sehingga akhirnya emas tersebut menjadi milik anda sepenuhnya.

5. Menjual kepada kawan: Jangan menunggu harga emas naik baru hendak menjual, selepas membeli, cuba tanya kawan-kawan anda samada mereka berminat dengan pelaburan emas? mengikut pengalaman saya, ramai yang sangat berminat dengan emas, cuma mereka tidak tahu cara, dimana dan masa untuk mencari tapak pelaburan. Saya tidak menjalankan kajian tetapi saya sangat jarang berjumpa dengan mereka yang sangat benci dengan emas, dan rumah yang tidak terisi walau sedikit pun dengan emas. Adakah anda tahu, anda boleh menjana keuntungan dari pelaburan juga dengan merefer pelanggan kepada kami.

6. Kenali emas dan memperbanyakkan pengetahuan berkenaan emas. Apabila sudah melabur dan apa langkah seterusnya? saya cadangkan anda mengenali perniagaan emas itu sendiri, emas tidak terhad kepada jongkong atau emas 999 sahaja, ada pelbagai lagi cabang emas yang menguntungkan seperti emas 916, 750 , emas dan permata. Dengan mempelajari banyak cabang emas, mungkin anda boleh menjalankan perniagaan /carigali kecilan emas pada masa akan datang. Aktiviti carigali emas kini menjadi trend di Amerika dimana ramai yang membawa keluarga keluar bercuti sambil mengorek emas, tidak mungkin trend ini akan berjangkit kepada negara kita suatu masa akan datang.

7. Pelaburan Baru/Produk Baru, pendapat saya, anda tidak perlu hanya mengikut satu produk sahaja dalam pelaburan anda seperti kesetiaan melampau peminat public gold membeli emas mereka sahaja, banyak lagi pelaburan emas baru yang bakal muncul pada 2012 ini, contohnya Dinar Pahang, Emas Rakyat, 1Gram GCP, emas padu 916 dan juga akaun simpanan beberapa bank utama.

-8 hingga 10 akan ditambah pada masa akan datang-

Snippet: Seperti dinyatakan didalam Al-Quran, akan tiba suatu masa datangnya Dajal atau (Fitnah) maka dunia akan ditimpa bencana atau peperangan, dimana anda jika ia terjadi dizaman kita? jika saya menjadi Doktor, saya mungkin boleh mencari makan dengan merawat pesakit, jika saya menjadi pekebun, saya boleh makan dengan tanaman saya tanam jika tidak diracun. Tetapi jika saya kontraktor kelas A, jaguh internet, pakar kewangan, cikgu, mungkin ketika itu tiada kerja saya boleh lakukan kecuali urusniaga emas yang tetap akan berjalan. Saya pengarah syarikat? saya pengurus kanan jabatan kerajaan? tetapi jika berlaku perang saya bukan sapa-sapa  :)

 

 

Luahan Hati Master Dealer Public Gold

1.Nama “Public Gold” atau singkatannya iaitu “PG” di dalam artikel ini adalah merujuk kepada empunya laman web www.publicgold.com.my

2. Artikel ini ditulis oleh saya, dari perspektif mentaliti seorang bisnesman full time (Aidan Group) sejak lebih 5 tahun yang lalu dan seorang Master Dealer bagi Public Gold yang tidak puas hati dengan pengurusan Public Gold dan sudah tidak aktif mempromosi produk Public Gold.

3. Artiel ini tidak memburukkan mana-mana produk Public Gold. Semua pembeli produk Public Gold perlu yakin bahawa produk Public Gold diperbuat daripada emas dan perak yang tulen dan berkualiti tinggi.

4. Segala keputusan yang dibuat dan mengapa artikel ini ditulis adalah atas dasar pilihan peribadi, bukan kerana dipengaruhi atau disuruh oleh orang lain.

5. Artikel ini ditulis tidak atas dasar sentimen perkauman antara bangsa Melayu dan Cina atau mana2 bangsa.

***************************************

Nama saya ialah Mohd Alif Nordin. Sehingga tarikh artikel ini ditulis, saya adalah seorang Master Dealer yang sah bagi Public Gold (PG). Mungkin setelah mana2 pihak menyampaikan artikel ini kepada pihak pengurusan PG nanti, maka dealership saya akan ditamatkan dan saya tidak dibenarkan lagi untuk mempromote produk PG. Serious…. saya tak kisah langsung. Kalau saya kisah, maka tak mungkin saya akan mengeluarkan artikel ini. Sila sebarkan artikel ini jika anda rasa ianya berbaloi disebarkan.

Baiklah. Mari kita mulakan. Mengapa saya tinggalkan Public Gold?

1. Business model jangka panjang yang menguntungkan syarikat, tetapi tidak bagi agent/dealer.

Semua dealer PG tahu, sesiapa sahaja boleh membeli produk PG terus  di cawangan PG di seluruh Malaysia. Anda boleh tanya kepada mana2 dealer tentang rancangan PG untuk membuka semakin banyak cawangan PG di seluruh Malaysia.

Kesan terhadap syarikat?

(a) Syarikat PG semakin dikenali ramai. Brand equity nya akan semakin meningkat. Produk PG senang didapati di mana2. PG makin maju.

(b) Syarikat dapat buat untung lebih sebab tak perlu tolak % komisen untuk dealer memandangkan pembeli boleh beli direct tanpa perlu melalui introducer/agent/dealer.

Kesan terhadap dealer?

Cuba anda semua fikir, bila sesiapa sahaja boleh pergi ke mana2 cawangan PG untuk membeli produk, bukankah ini akan ‘membunuh’ semua dealer dalam jangka masa panjang? Untuk bangunkan PG, dealer2 di leverage kan. Bila syarikat makin berkembang, dealer2 dipinggirkan secara ‘halus’. Kalau anda tanya orang2 top dalam PG mengapa ini dilakukan, mungkin mereka akan memberi alasan bahawa “…nanti senang untuk dealer2 nak pick up produk utk customer“.

hahahaha…bagi saya ini cuma alasan gula2 utk menyedapkan hati dealer. Mula2 memang la. Lepas pembeli dah tau diorang boleh beli direct and tempat nak belinya tak jauh mana, saya yakin sebahagian besar pembeli akan beli direct drp cawangan PG berdekatan dan bukan lagi melalui dealer. Sama macam orang beli produk di kedai Habib Jewel dan sebagainya. Kenapa? Gunalah common sense. Kalau anda di beri pilihan semasa nak beli logam berharga, anda suka dapat ‘fresh’ from kedai atau melalui orang tengah? Anda sendiri tahu jawapannya.

Mungkin juga orang2 top dalam PG atau admin ofis PG akan bagitau anda yang ada limit bagi mereka yang membeli terus di cawangan PG. Haha…betul ke tu? Cuba tanya balik diorang betul2. Kenapa saya cakap sebegini? Jawapannya ialah…SEBAB SAYA DAH KENE! Kita ni dealer punye la update blog promote sana sini, pastu kawan call tanya macam2. Punye la banyak kali saya pesan kat kawan saya, bila ready nak beli, call saya untuk lock harga. Tapi tunggu punye tunggu, bila saya sms balik kawan saya utk tanya dia bila nak beli, dia jawab macam ni lebih kurang,

Alamak, sori bro. Aku dah beli direct. Aku ingat boleh beli direct macam kedai emas biasa“.

Huhu…pasal Allah masih bagi saya iman, saya yakin ianya bukan rezeki saya je la. Takkan nak salahkan pembeli? Dah la kawan saya tu beli berpuluh ribu. Dah berapa dah tu komisen saya melepas? Anda semua dealer PG, anda tentu faham perasaan saya kan? Nak fight dengan PG utk dapatkan komisen tu? Dah berapa hari dah kawan saya beli masa tu. Apa bukti yang saya boleh guna utk claim yang sayalah introducer kawan saya tu? Aduii…leceh la macam ni kalau nak kene gaduh selalu…

Walau bagaimana pun sebagai seorang bisnesman, saya boleh faham keinginan PG nak dapatkan untung lebih bagi jangka masa panjang. Sama je dengan kebanyakkan (bukan semua ye) syarikat2 lain. Tapi, syarikat2 lain ada la rasional nya dalam menjaga kepentingan dealer2 mereka. Sebagai contoh, syarikat Hargaemas Resources yang saya sudah daftar sebagai dealer, mereka menyediakan saluran alternatif kepada dealer untuk membuat untung yang berbaloi-baloi, walaupun mereka juga mengamalkan polisi “boleh beli direct” seperti mana Public Gold.

Ini adalah sebab utama mengapa saya tinggalkan Public Gold.

 

2. Komisen yang sangat sedikit, iaitu 2%.

Itupun hanya untuk Master Dealer. Kalau normal dealer, lagi la sikit. Semakin lama kita bertapak di dalam sesuatu industri, kita akan semakin masak akan selok-belok industri tersebut. Antaranya ialah, kita akan makin tahu berapa profit margin mereka sebenarnya. Daripada situ kita boleh agak berapa banyak untung yang mereka buat. Mungkin anda bertanya, “…kalau komisen PG sikit sangat, dah tu kenapa ramai je yang berminat nak jadi dealer PG?

Jawapan saya ialah PG pandai ‘mengaburi’ fikiran dealer2 (termasuk saya lebih 2 tahun yang lalu) dengan selling point pertama iaitu “PG akan buka banyak cawangan seluruh Malaysia. Jadi, nanti dealer senang nak amik produk untuk customer“.  Bila fikir selapis, bunyi macam sangat bagus sebab PG akan ada banyak dealer support centre (konon!). Nampak macam sebuah syarikat yang kukuh dan serious untuk berkembang maju dalam jangka masa yang lama. Bukan ‘fly-by-night’ punya syarikat. Tapi bila saya fikir dua tiga lapis, saya rasa saya dah nampak tembelangnya. Terutamanya bila saya sendiri dah kena macam yang saya cerita di point no.1 di atas.

Point yang kedua ialah PG ada kelebihan sebagai antara ‘abang sulong’ yang mempunyai modal besar dalam merancakkan industri pelaburan jongkong/dinar emas fizikal di Malaysia. Mereka agresif. Saya akui tentang perkara tu. Lebih 2 tahun dulu, berapa ramai la sangat orang sedar tentang pelaburan emas? Berapa banyak la syarikat yang bergerak aktif seperti PG? Sikit je. Dengan kelebihan modal yang besar dan marketing yang agresif, ramai yang ‘terbeli’ dengan PeLuAnG KeEmAsAn (ye la tu!) yang ditawarkan PG.

Anda mungkin bertanya lagi, “…bagaimana pula dengan beberapa top leader PG yang dapat mengaut PeLuAnG KeEmAsAn yang ditawarkan PG? Takkan mereka tak nampak tentang perkara ni?” Haha…saya yakin, itu sebab mereka dah too deep dengan PG. Walaupun mungkin mereka dah lama sedar dengan point2 yang saya utarakan di dalam artikel ini, macam mana la diorang tu nak detach dengan PG? Apatah lagi kalau yang dah dapat BMW sebijik dan dah jadi jutawan. Memang Public Gold je la yang betul. Orang lain yang tak sependapat dengan pengurusan PG semuanya tak betul. Haha… human factorla katakan…kita kene fokus…betul tak brader Syukor? hehe…

 

(sambungan disini, masih ada 3-5 faktor lain di laman utama www.pelabursilver.com)

Ar-rahnu RHB Islamic kini di Lembah Klang

image

Pengurusan RHB Islamic kini membuka cawangan pertama arrahnu mereka di lembah klang bermula di Bandar Baru Bangi, Selangor.

CEO RHB Islamic berkata pihak RHB akan membuka cawangan arrahnu secara berperingkat sebelum tahun 2011 berakhir, ucap beliau ketika merasmikan pembukaan arrahnu rhb di paya keladi, Kuala Terengganu

Cawangan lain yang akan dibuka di Lembah Klang adalah  Dataran Glomac, Kelana Jaya, Jalan Raja Laut, Kuala Lumpur dan Shah Alam.

Selain di lembah klang, cawangan lain yang turut membuka servis arrahnu adalah Taman Setia Tropika di Johor Bharu, Taman Flora Utama (Batu Pahat) dan Sungai Petani (Kedah)

kami tidak pasti samada RHB menerima gold bar atau tidak, tetapi RHB offer tawaran paling tinggi, pinjaman sehingga 75% dari nilai emas, price RHB kami akan update dalam laman harga.

-by mobile, samsung galaxy SII-

pelaburan emas malaysia

Pelaburan Emas

pelaburan emas malaysia
Pengenalan perniagaan emas offline dan Ar-Rahnu: Maklumat berkaitan jual beli emas biasa dan pelaburan Ar-Rahnu

Kenapa Emas?
Ya…kenapa beli emas, trend kini ramai yang berbicara tentang melabur emas sana sini. Tetapi apa kegunaan utama emas sebenarnya? emas adalah penampang matawang, penampang inflasi atau penampang kepada kejatuhan nilai aset-aset yang lain contohnya  nilai hartanah, simpanan aset asing atau kejatuhan pasaran saham.

Nilai intrisic emas bukan hanya kerana ia logam, atau sebagai bahan pembuatan industri atau ia boleh dimakan atau juga sebagai tempat untuk berlindung ketika hujan. Tetapi emas mempunyai sifat yang lebih unik iaitu ia adalah “Matawang!”

Emas adalah matawang yang tetap sejak berabad-abad lalu kerana sifatnya yang lengkap untuk menjadi “matawang”, sifat ini tidak pada pada semua material lain didunia. Contohnya, air dan makanan memang lebih penting untuk survival berbanding emas tetapi selepas keperluan asas ini cukup, masyarakat memerlukan suatu cara untuk berurusniaga. Memang sukar untuk membayangkan jika sistem barter masih diamalkan hari ini. Berapa banyak beras perlu kita bawa untuk menukar seekor lembu, atau lori, atau iphone. Atau berapa banyak bahagian perlu kita potong dari lembu untuk membeli tutti frutti. Jadi satu “material” diperlukan untuk memudahkan urusniaga.

Apa yang perlu ada pada suatu material untuk layak digunakan menjadi matawang, lihat list dibawah

  • Ia mesti tahan lama, tidak mudah terurai, tidak reput, tidak terbang dan tidak berkarat etc
  • Ia mesti mudah untuk disimpan dan dibawa. Walaupun emas berat, emas sangat padu dan boleh disimpan dengan selamat dalam pelbagai bentuk muka bumi, ia juga mudah dibawa kerana nilainya yang tinggi walaupun amaunnya kecil
  • Ia mesti boleh dipecah kepada saiz-saiz yang kecil untuk memudahkan urusniaga kecil. emas boleh ditempa menjadi senipis syiling dan sebesar bata. membuatkan ia mudah untuk digunakan semasa  jual beli walaupun dalam urusniaga kecil.
  • Ia mestilah “jarang” dan tidak boleh dicipta kerana jika ada pihak yang boleh mencipta emas untuk menampung perbelanjaan mereka, maka akan ada berbilion-bilion tan emas didunia dan ini mengakibatkan nilai emas jatuh. Pernah ketika dulu, Negara jepun mencetak berjuta-juta duit pisang untuk kempen peperangan mereka akhirnya nilainya jatuh dan bertukar menjadi kertas toilet, begitu juga dengan apa yang berlaku pada pasaran dunia sekarang. Kerajaan US telah mencetak berjuta-juta dollar USD sesuka hati mengakibatkan seluruh dunia mengalami krisis ekonomi dan hampir memufliskan negara US sendiri.

Sejak beberapa tahun yang lalu, nilai wang kertas bersandar kepada emas telah meningkat kembali, bank-bank negara mula menyimpan emas bagi menampung pengeluaran duit kertas mereka contohnya jika Bank Negara Malaysia berniat untuk mencetak lebih banyak kertas ringgit, mereka perlu membeli lebih banyak emas supaya dapat menampung tukaran ringgit pada masa akan datang. Jadi emas adalah pelaburan yang selamat dan terus bernilai sehingga kiamat.

Bagaimana jual beli emas dilakukan?
Jual beli emas boleh dilakukan dimana-mana dan pada bila-bila masa. Biasanya urusniaga emas kelihatan bermusim, contohnya ketika menyambut hari raya, musim perkahwinan atau awal bulan ketika gaji baru masuk. Tetapi akhir-akhir ini lebih ramai berminat dengan pelaburan emas kerana kenaikannya yang mencecah  hampir 50% mengatasi pelaburan konservatif lain spt ASB, Tabung Haji dan Unit Amanah. Jadi urusniaga emas berlaku setiap hari dan tumpuannya di Ar-rahnu seperti Agrobank, Bank Rakyat, Ar-rahnu exchange etc

Salah satu sebab kenapa ramai pelabur memajak emas adalah kerana modal yang dikeluarkan pelabur rendah, pelabur dapat membeli lebih banyak gram emas dengan modal yang kecil. contohnya, jika pelabur membeli 100gram emas, sekurang-kurangnya perlu membayar RM20,000 ringgit, tetapi dengan menggunakan sistem Ar-Rahnu, pelabur hanya mengeluarkan modal ~RM7,000.00 untuk membeli 100gram emas.

Adakah ini menguntungkan? ya. keuntungan emas bersandar kepada volume, contohnya, apabila harga emas naik RM10/g dikali dengan berat 100gram, pelabur boleh mendapatkan untung RM1000. jika dikali dengan 10gram maka hanya dapat RM100. Jadi volume yang besar 500g contohnya jika harga naik RM2/g sekalipun, pelabur boleh untung RM1000. (500g x 2/g)

Apakah Sistem Ar-Rahnu?
Sistem Ar-Rahnu adalah sistem pajak gadai secara islam yang diperkenalkan di Kelantan dan digunapakai oleh syarikat perbankan dan koperasi untuk menyediakan skim pajakan islamik. Sistem ini menguntungkan kedua-dua pihak, buktinya pada 2010, Bank Rakyat mampu memberi bonus 14 bulan kepada pekerjanya, Cawangan Agrobank yang sebelum ini lesu kini  dibuka disemua daerah, nafas beberapa koperasi yang dulu tenggelam kini timbul semula dengan bercambahnya Ar-Rahnu Exchange di setiap tempat.

Sistem Ar-Rahnu mengikut lunas Islam jadi tiada timbul penganiayaan kepada penggadai seperti

  • kadar upah simpannya sangat rendah sekitar 0.75% sahaja sebulan berbanding pajak konvensional (2%)
  • pajakan yang tidak ditebus akan dilelong dan pihak ar-rahnu hanya mengambil pinjaman mereka dan sedikit upah simpan, bakinya akan dipulangkan.
  • Ini berbeza dengan cara pajak gadai konvesional yang lebih kepada penganiayaan, contohnya, sekiranya tidak ditebus dalam masa 6 bulan, barang akan ditarik dan baki tidak dipulangkan
  • Sistem Ar-Rahnu lebih menguntungkan pelabur kerana upah simpannya yang rendah dan selamat. Selain itu, sistem “overlap” atau memperbaharui surat juga turut disediakan.

Bagaimana sistem overlap a.k.a memperbaharui surat?
Memperbaharui surat atau biasa disebut “overlap” boleh dilakukan dengan pemajak membawa surat asal “original” ke ar-rahnu dan ditukar kepada surat baru , maksudnya harga emas pada surat lama akan diperbaharui kepada harga emas terkini. contoh;

Surat Lama Tarikh 1/6/2011 Surat Baru Tarikh 1/12/2011 Nota
  • Harga per gram : RM170/g
  • Harga total : RM17,000
  • Pinjaman: RM11,900
  • Modal: RM5,100
  • Harga pergram: RM200/g
  • Harga total: RM20,000
  • Pinjaman: RM14,000
  • Upah Simpan: RM765
  • (Harga Baru – Harga Lama ) = Balance
  • Balance – Upah Simpan = Untung

Contoh pengiraan seperti dibawah

a)RM20,000 – RM17,000 = RM3000

b)RM3000 – RM765 = RM2,235

RM2,235 untung diserahkan kepada pelabur surat pajak diperbaharui untuk tempoh 6 bulan lagi.

Pemajak hanya perlu ke kaunter Ar-Rahnu dengan membawa surat pajakan dan meminta untuk dinilai semula, pihak Ar-Rahnu akan mengira perbezaan harga emas dulu dan kini, dan kemudiannya membayar secara tunai kepada pelanggan setelah menolak upah simpan.

*upah simpan tidak perlu dibayar setiap bukan, cukup 6 bulan, sila ke Arrahnu untuk overlap.

Bagaimana melihat dan menentukan harga emas?

Harga emas ditentukan mengikut index emas dunia, harga naik dan turun setiap hari, index emas pula berubah setiap saat, untuk melihat harga emas terkini bagi sila ke laman ini (click here) atau untuk melihat graf harga emas (click here) . Untuk menjangka berapa harga emas esok sangat mustahil kerana harga emas bergantung kepada beribu faktor samada politik, pasaran saham, tukaran matawang, kenaikan harga minyak, tragedi seperti tsunami, gempa bumi dan pelbagai lagi. Tetapi untuk tempoh masa panjang dan sederhana, patern atau trend samada “bullish” atau “bearish” boleh dijangka pada graf 2 tahun, 5 tahun atau 10 tahun.

 

(Wajib Tonton) Rancangan Dinar Emas Halaqah TV9

TV9 telah menyiarkan perbincangan mengenai Dinar Emas di rancangan Halaqah. Perbincangan oleh Ustaz Zaharudin ini amat baik untuk dikongsi bersama. Bagi yang tidak berkesempatan menyaksikan rancangan Halaqah semalam, kami kongsikan sedutan video dinar emas. (wajib tonton)