Krisis di Mesir adakah mengubah harga emas

Dalam laporan kami isnin yang lalu ada menyentuh berkenaan isu kenaikan harga emas apabila riots, protest ataupun rusuhan penduduk awam mesir menolak kepimpinan regim Hosni Mubarak menyebabkan kenaikan harga emas. Bagaimanapun dari rujukan yang kami terima hari ini, Pihak Bank Of China menafikan kesan dari pergolakan di Asia Barat menaikkan harga emas semasa (rujuk hargaemas.posterous.com)

Emas di Mesir

Sejarah Mesir mencatatkan penggunaan emas yang lebih agung dari mana-mana bangsa atau tamadun didunia ini. Emas dipakai oleh raja, pembesar dan digunakan dalam setiap upacara besar-besaran. Ketika zaman firaun berkuasa, bangsa Mesir yang menyembah matahari menganggap emas adalah satu bentuk tuhan yang berada di bumi. Ini kerana, ketika itu hanya logam emas yang berkilau seperti kilauan matahari sama seperti tuhan mereka.

Jadi tidak hairan jika setiap makam firaun, piramid dan semua tempat bersejarah di Mesir mempunyai bilik rahsia yang terkandung didalamnya ratusan juta artifak diperbuat daripada emas. Ini termasuk keranda diraja, lapisan luar mayat diraja, bekas mayat binatang diraja dan sebagainya diperbuat daripada emas.

Sistem penghambaan ketika dahulu memudahkan raja-raja Mesir memperhambakan apa sahaja bangsa selain mereka untuk menggali emas terutamanya di Lembah Sungai Nil berdekatan dengan Laut Merah dan di Nubia, hamba-hamba tersebut dikawal ketat oleh pasukan tentera diraja, suatu yang bukan lagi rahsia ketika itu, hamba yang dibawa ke tempat perlombongan emas tidak akan kembali semula. Tempat perlombongan adalah sangat bahaya dan dilakukan tanpa peralatan yang mencukupi.

Selepas kehabisan bekalan emas di Mesir, tentera menyerang Jordan, Syria, Yemen untuk mendapatkan emas bagi upacara keagamaan mereka. Ketika ini disebut, terdapat 75% lagi artifak emas mesir masih tertanam di padang pasir dan menunggu masa untuk dikeluarkan.

Dalam Al-Quran juga ada menyebut saudara Nabi Musa A.S bernama Qarun mempunyai harta melipah ruah malah melebihi kekayaan Firaun itu sendiri sebelum dia mati ditelan bumi. Kaedah sains telah membuktikan kewujudan emas ini (mungkin secara geo, seismic dan sonic)

Dan akhirnya pada 2011, Sejarah membuktikan sekali lagi kekayaan emas dimiliki Presiden Hosni Mubarak memiliki hampir RM200b aset termasuk bertan-tan emas. Kekayaan yang tidak seimbang diantara pemimpin dan rakyat inilah yang mencetuskan rusuhan, protes selain sikap sekularisme pemimpin mesir yang mengikut telunjuk barat dan israel. Hosni Mubarak, you are fired!

Barang kemas Istana Melayu I

Hargaemas meminta pembaca untuk lupakan sekejap berkenaan harga emas yang tidak menentu ketika ini, (cuma naik turun yang static dalam tempoh 2-3 hari) jadi untuk luangkan masa, mari kita silau2 disebalik tembok besar istana, limpahan barang kemas yang dimiliki kerabat2 yang paling berkuasa di nusantara.

1.DYMM Tuanku Nur Zahirah (Permaisuri Agung, Permaisuri Negeri Terengganu) (Rozita binti Adil Bakeri). Anak kelahiran kedah ini mengahwini Tengku Mizan Zainal Abidin (Agung), pada 1996 di Istana Negeri Terengganu yang memberi gelaran kepada baginda, Cik Puan Sri Rozita Adil Bakeri dan kemudiannya Permaisuri Tuanku Nur Zahirah setelah Tengku Mizan dimasyurkan sebagai Sultan Terengganu pada tahun 2006.

2. HRH Raja Zarith Sofia (Permaisuri Johor) adalah anak bongsu kepada Almarhum Raja Perak (Sultan Idris Shah II), Beliau mengahwini TMJ Johor ketika itu pada tahun 1982, Lepasan Sarjana dari Oxford Universiti ini kini aktif didalam bidang akademik dan dilantik sebagai Pro Chancelor UTM pada tahun 2003. Baginda seorang yang banyak menulis rencana, buku, artikel dan membincangkan tentang sains masyarakat.

3. HRH Sultanah Pahang Hajjah Kalsom Abdullah(Permaisuri Pahang), baginda adalah isteri kedua Sultan Ahmad Shah (1991), Nama sebenar baginda “née Anita”, merupakan penaung kelab Kiwanis Malaysia.

4. Tuanku Zara Salim (Raja Puan Besar, Perak), merupakan cicit kepada Almarhum Sultan Kedah dan Pemegang Ijazah Kelas Pertama Nottingham University didalam bidang Kejuruteraan Kimia. Baginda juga pernah menjawat jawatan Pengurus di Anak Syarikat Petronas di Kerteh, Trg.

5. Tuanku Hajah Lailatul Shahreen Akashah (Raja Puan Muda Perlis), Pengerusi Alumni La Trobe University, dan aktif dalam bidang kebudayaan dan perlancongan di Malaysia.

6. Tengku Zubaidah Tengku Norudin (Bakal Permaisuri Kelantan), (Kangsadal Pipitpakdee) sepupu kepada Raja Perempuan Kelantan sebelum ini, merupakan keturunan Raja Patani di sebelah Siam, Lulusan Mahidol Universiti, Bangkok, baginda mengahwini Tengku Faris Petra pada Nov 2004.

7. Tunku Hajah Azizah Aminah (Tengku Puan Pahang), isteri kepada Tengku Mahkota Pahang.

Snippet: Pewaris Kedah (masih belum jelas), Selangor (tiada permaisuri) Raja Muda Masih Kecil, Negeri Sembilan tiada gmbr yg jelas.

Poll undian, sila tick jawapan anda dan klik vote..

[poll id=”2″]

(khas) Raja Isteri Pengiran Anak Saleha (Permaisuri Brunei). Pengiran Saleha pada awalnya adalah sepupu kepada Sultan Brunei, Baginda dikatakan antara pelopor yang memulakan budaya memakai tudung yang menjadi ikutan wanita melayu ketika era tahun 70-80-an, sewaktu masa dahulu, memakai tudung adalah sangat janggal dalam budaya melayu seperti dapat dilihat didalam cerita-cerita P.Ramlee.


-tamat dan akan bersambung bahagian kedua, berkenaan barang kemas lama di istana.

Perniagaan emas secara online

Perniagaan jual beli emas ini adalah antara perniagaan yang telah bertapak dalam peradaban manusia, sejak sebelum masihi lagi Manusia mula menggunakan emas sebagai matawang, sebagai penunjuk kekayaan dan penanda aras kekuasaan.

Ketamadunan manusia tidak pernah lari dari terlibat didalam jual beli emas, contoh seperti  Tamadun Rom, Parsi, Aryan, China, Islam semuanya mempunyai sejarah sendiri berkenaan emas, samada wang syiling dengan gambar raja mereka, bangunan yang dibina dari emas atau arca emas tuhan-tuhan mereka, semuanya dicipta dari emas bagi melambangkan kemulian, kebesaran dan kekuasaan mereka.

Perniagaan emas bukannya suatu yang baru, ia sangat lama, malah sebelum roda dicipta lagi emas telah pun digunakan. barang perhiasan dari emas dikatakan tidak banyak berubah dari dahulu sampai sekarang, cincin masih mempunyai bentuk yang bulat, begitu juga subang, gelang , rantai emas, sama sahaja dari generasi nenek moyang kita hingga ke zaman siber ini. Cuma apa yang terbaru berkenaan emas, jika bukan dari bentuknya, bukan dari valuenya, mungkin adalah dari segi bagaimana pemasaran jual beli emas itu sendiri.

*tahukah anda, salah satu cara mudah untuk menjual emas di internet adalah dengan membina blog, contohnya di  Station916 dimana anda boleh melihat item-item barangan kemas dijual.

Saya ingin berkongsi bagaimana, “emas” boleh menjadi  perniagaan yang menguntungkan secara online? “ye secara online”. Jika sebelum ini sudah menjadi rahsia terbuka bahawa tauke emas kaya, jadi disini saya ingin berkongsi bagaimana mereka boleh menjadi kaya? ia bukannya rahsia yang besar, cuma ia suatu yang nampak biasa tetapi ada ceritanya.

Continue reading

Cara mendulang emas

Ini adalah kesinambungan cerita pendulang emas di Australia dalam entry sebelum ini. Just translate dan share sahaja di laman hargaemas ini.

Dulang Emas Plastik ada beberapa jenis, tetapi ramai dah x pakai dulang besi, biasa pakai plastik dah pada zaman sekarang. ok sambungan…..

“Tidak kira anda baru sahaja berjinak atau seorang yang profesional, dulang emas masih lagi peralatan wajib bagi seorang penggali emas. Dulang emas  digunakan pada awal dan akhir suatu explorasi emas, lombong emas yang komersial pun masih lagi menggunakan cara ini untuk menentukan nilai elemen mentah yang dikorek. Dulang emas digunakan dimana sahaja emas ditemui,kira-kira 75% negara didunia masih menggunakan cara ini.

Apa yang saya tahu, dulang emas ini ini dahulu (Dipanggil BATEA), sejenis bekas yang berbentuk leper dan mula digunakan pada Zaman Ketamadunan Mayan-Indian lagi. Batea berdiameter 15-24 inci dan 6-8 inci dalam dihasilkan dari kayu dan digunakan untuk mencari emas, emeralds, rubies, germstone atau apa sahaja item bernilai yang lebih berat dari pasir dan lumpur dapat diperolehi dengan menggunakan alatan ini. Continue reading

Bagaimana mencari emas?

Ada banyak soalan saya terima bagaimana untuk mencari emas, dimana tempat paling mudah untuk mencari emas,dimana area ada banyak emas?. Saya sebenarnya tidak dapat jawab, kerana saya sendiri tidak pernah terlibat dalam eksplorasi mencari emas,tidak pernah, malah ada yang mengajak kami terlibat dalam eksplorasi mencari emas di sumatera,di kepulauan Mindanao dan macam-macam lagi.Bukannya kami tidak berminat, tetapi tentunya ia melibatkan banyak perkara yang kami tidak mahu terlibat.

apa yang saya tahu pun cumalah dari bacaan, pengalaman2 rakan2 hafizjewel yg terlibat dan informasi dari pakcik saya yang bekerja di Jabatan Mineral dan Galian. Jika pembaca  pandai menggunakan “google”, saudara mungkin akan terjumpa laporan2 beserta  peta-peta taburan emas yang disediakan oleh pensyarah di Universiti tempatan.  (saya pernah jumpa siap dengan Map lagi) So kita kembali kepada basic explorasi sendiri iaitu “Research, Research and Research”.

Continue reading

Emas didalam batu

Emas sering kali dijumpai dalam bentuk tulen dan ia tidak bergabung dengan unsur lain seperti logam-logam mineral yang lain contohnya besi ditemui dalam bentuk ferum oxide dan Magnesium pula bergabung dengan sulfur membentuk magnesium sulfat. Emas berada dicelah-celah lapisan batu samada gumpalan besar, tetapi kebiasaannya emas ditemui dalam bentuk serpihan kecil di celah batu kuarza, sabak, batuan metamorfik dan dalam longgokan aluvium yang berasal daripada punca-punca tersebut. Emas tersebar dengan meluas dari puncak ke kaki bukit akibat kesan jerapan didalam batuan, dan biasanya termendap didalam batu kuartza atau pirit atau bercampur dengan tellurium dalam mineral petzit, kalaverit dan sylvanite.

Ah sudah, pening nak sebut nama pelik-pelik batu2 ni. Tapi yang bestnya bayangkan anda sedang mengorek bukit untuk mencari air bukit, tiba2 ada sebiji batu jatuh terhempuk didepan anda (bukan hempuk kepala ) pada batu itu, terdampar sekilauan ketulan emas seberat beberapa tan! , wah!  jadi apa anda akan buat? hebohkan kepada umum? masuk paper nak jadi famous? atau teruskan korek secara rahsia? saya pilih option yang last, korek sendiri dan jual maka saya boleh jadi kaya cepat. Siapa taknakkan?

Baiklah kali ini saya hanya ingin berkongsi keadaan logam emas yang ditemui didalam batu. Emas boleh ditemui dimana-mana tetapi jumlahnya sangat sedikit, dalam pelbagai bentuk dan formation.

[column width=”57%” padding=”0″][/column]

[column width=”40%” padding=”0″] Ini adalah ketulan nugget emas dari Alaska, permukaan batuan emas kuartza ini seperti batu ditepi sungai (bulat dan tidak tajam), mungkin disebabkan batu ini berada di kawasan aliran air sungai, Logam emas yang diheret oleh arus laju, mungkin termendap pada permukaan batu yang poros dan melekat disitu.[/column]
Continue reading

Emas dalam elektronik (computer)

Seperti yang diketahui umum, emas adalah konduktor elektrik dan haba yang baik, ia masih digunakan secara meluas didalam peralatan elektronik di rumah anda. Emas paling mudah diperolehi pada bahagian “finger” iaitu yang jarum halus yang menyambungkan diod, perintang,transformer atau apa sahaja yang (saya dah lupa nama alat elektronik) saya main tulis je ok. Tetapi lapisan emas disini sangat nipis. Untuk mengoresnya dengan kertas pasir mungkin susah, cara paling mudah adalah larutkan processor tersebut dengan campuran Aqua Regia (seperti dibawah). Tapis (filter) buang residue, ambil result dan keringkan.

emas dari elektronikPekakas yang paling mudah untuk mendapatkan ekstrak emas adalah processor computer dan motherboard. Lagi lama alat itu, lagi banyak emas yang terkandung didalamnya. Continue reading

20 Sejarah emas di Malaysia

Dalam kitab purba hindu dan Budha seperti Ramayana, Purana dan Raguwamsa, pendeta-pendeta hindu memanggil Semenanjung Malaysia sebagai semenanjung emas (suvarnabhumi) iaitu merujuk satu kawasan di Nusantara bagi mendapatkan bekalan emas ketika Tamadun Aryan memerintah di India.

Di dalam naskah Buddha yang paling tertua juga iaitu Jataka ada menceritakan perjalanan pelaut-pelaut India Kuno berlayar hingga ke Suvarnabhumi.

Satu kitab kuno India ada menyebutkan Nusantara ini ‘the fabulous Land of Gold’-iaitu Tanah Emas Yang Menakjubkan, sama seperti yang diutarakan oleh Kitab Buddha Jataka.Apakah maksud ‘menakjubkan’ itu?Adakah mereka bertemu dengan orang Melayu yang bercawat dan tinggal di atas pokok sambil bermain dengan tupai dan melukis gambar awan di batang pokok lalu para dewa-dewi atau bangsawan India ini mengatakan “Wow!Menakjubkan!”? Tentunya kerana terdapat banyak emas disitu.

harga emas hari iniDalam sejarah Yunani, Claudios Ptolemy, ahli Geografi Yunani yang belayar ke Nusantara pada abad kedua masihi (165) memanggil tanah melayu sebagai Golden Chersone, yang juga bermaksud semenanjung emas yang berada berhampiran Taprobana (sumatera) didalam teksnya berjudul Geographike Hyphegesis

Pelayar China, I-Tsing (634-713) yang belayar ke Sumatera pada abad ke-7 memanggil kawasan-kawasan sekitar Sumatera sebagai Chin-Chou bermaksud negeri-negeri emas merujuk kepada Kerajaan-kerajaan melayu tua didalam teks pelayarannya.

Continue reading

Jenis emas, kualiti dan karat

Saya terpanggil untuk menjawab soalan mell dichat box kami berkenaan kualiti emas seperti 24k, 22k. Apa maksud 24K, Karat, dan 22K. Adakah 22K adalah 916. Baik saya mulakan dengan terangkan sedikit berkenaan karat.

Perkataan karat diambil dari perkataan Latin iaitu kerátion (??????o?), atau dari perkataan Arab q?r?? (?????) dan juga dari perkataan Itali carato, yang bermaksud Biji Kacang Carob, Pada waktu dulu sebelum timbangan gram, oz atau mana2 berat standard digunakan, orang-orang tua kita menggunakan biji kacang carob (dikhabarkan setiap bijinya adalah sama walau dimana ia tumbuh) sebagai timbangan berat. Mengikut persamaan , 1 karat adalah bersamaan dengan 24 (berat emas)/(berat total item).

Contoh Kacang Carob, saya tak jumpa nama melayu untuk kacang ini, mungkin sebab tidak tumbuh di negara kita.

Jika mengikut pengiraan standard, emas 24K adalah emas paling tulen dengan peratus ketulenan emas 99.99%, iaitu logam emas tanpa campuran logam lain. Oleh kerana sifat emas yang lembut dan mudah ditempa, ia biasanya dicampurkan dengan logam lain biasanya Silver (perak) untuk menjadikan ia lebih keras dan dapat dibuat bentuk seperti cincin, rantai dan gelang dengan corak yang menarik

Tahukah anda, 1gms emas dapat ditempa menghasilkan sekeping logam dengan panjang dan sisi 1 meter persegi

Selain emas 24karat, kualiti emas lain yang biasa digunakan adalah 22K, 18K dan 14K, berikut adalah jadual kualiti emas mengikut ketulenannya.

Continue reading

Beli jongkong emas 999 bawah harga pasaran (closed)

Salam sejahtera buat pelawat harga emas, sedikit maklumat untuk saya kongsi, bagi mereka yang berminat untuk membeli atau menyimpan emas 999 gold bar (terpakai) saya ada beberapa list customer untuk anda boleh berurusan,

Harga paling rendah buat masa ini adalah RM130.00/gms untuk hari ini (17.06.10), (Harga emas 999 semasa RM151/gms jadi anda jimat RM21/gms jika membeli dengan pemilik emas disini) jika anda berminat untuk membeli emas 999 terpakai, boleh hubungi saya seperti nombor diatas, dan saya akan arangekan appointment antara anda (pembeli) dan owner gold bar berikut.

Hanya gold bar dari Pamp Suisse, Public Gold, Poh Kong, OUB beserta cert sahaja sah diniagakan disini

Antara senarai yang kami ada.

Continue reading